Køb den rigtige afstandsmåler

Afstandsmåleren er en vigtig del af den moderne jægers arsenal. Den er i den mest simple forstand et stykke værktøj, der måler afstanden fra den observerende til målet. Det at kunne måle afstanden mellem sig selv og målet har været et vigtigt strategisk hjælpemiddel i millitæret, og er sidenhen også blevet et uundværligt hjælpemiddel for jægeren, der eksempelvis skal nedlægge mål fra større afstande.

Fra cirkatal til avanceret optik

I gamle dage var afstandsmålere noget mere simple i deres opbygning end de er i dag, hvor man som regel udregnede afstande ved hjælp af allerede kendte afstande eller størrelser på genstande, som man kunne udregne afstande ud fra. Senere kom optik til, som via afmærkninger kunne hjælpe med at måle afstanden fra skytten til målet.

Disse bruges stadig den dag i dag. I dag er de dog langt mere sofistikerede, og de moderne af slagsen anvender en laserstråle til at måle afstanden mellem den observerende og målet.

Den fungerer ved at sende en kortvarig puls af sted, der rammer målet. Den tid det tager for pulsen af ramme målet og reflektere tilbage til måleren bruges til at udregne afstanden næsten øjeblikkeligt.

Afstandsmålere til ethvert behov

Der findes forskellige varianter, der kan måle forskellige afstande, fra de mindste, der måler til 200 meter, til dem, der kan måle så langt som en kilometer. Dertil kommer også de varianter, der også kan måle hastigheder på mål.

Med de ekstreme afstande skal man dog også regne en hvis usikkerhed med, da pulsen fra laseren ikke er helt nøjagtig i disse tilfælde. Præcision er dog ikke de eneste krav, der stilles til afstandsmåling i jagt.

Selve størrelsen på måleren er også meget vigtig, men heldigvis er de fleste moderne målere en meget praktisk størrelse, der er let at gemme væk til når man har brug for dem. Andre faktorer man også skal overveje er hvorvidt den er vandtæt, så den kan klare vand og fugt på den regnfulde jagt, eller om den er stød- og slagabsorberende, så den kan klare at blive tabt en gang eller to, hvis uheldet skulle være ude.

 

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *